Jun 6th

10. juni: Historien til Johannesburg

10. juni: Historien til Johannesburg

Hviledag i Johannesburg dagen før dagen. Gruvebesøk med våre nye venner og intervju med Viasat stod på dagens program

Sør-Afrika har i mange år vært verdens største leverandør av gull og diamanter, og spesielt området i og rundt Johannesburg har vært er stor leverandør, og fremdeles i dag er det full drift i flere av gruver i området.
Som et resultat av gruvedriften har Johannesburg hatt en enorm befolkningsutvikling de siste 100 årene.

På slutten av 1800 tallet levde det ca. 2500 personer i og rundt Johannesburg. Så ble det oppdaget gull på tre ulike steder hvor det ble startet gruvedrift. Og fra det tidspunktet økte befolkningen i byen dramatisk.

Dagens utflukt var til var til den første gruven hvor det ble gjort funn. Gruven vi besøkte ligger rett utenfor Johannesburg. På toppen av gruven er det nå bygget en fornøyelsespark som har stort besøk hvert år, og som i dag var preget av Bafana Bafana og oppladningen til VM med masse folk i VM stemning overalt.

Gruvedrift i Crown Mines ble startet i 1887 og ble stoppet i 1977, det vil si 90 år med aktiv drift.

I 1926 fikk gruven elektrisitet og noe som gjorde det mulig med mer effektiv drift. Gruven er over 3200 meter dyp og like i nærheten av denne gruven ligger en gruve som er hele 5000 meter dyp. Det vil over dobbelt så dyp som høyden av Galdhøpiggen.

Men gruvedriften har ikke vært uten risiko. I løpet av disse 90 årene med drift ble det registrert over 80.000 dødsfall og over 1 million alvorlige skader på de som jobbet der.

Vi tilbrakte 4 timer i gruven og fornøyelsesparken. Først gikk turen 520 meter ned i gruven til level 1, hvor vi fikk en omvisning av en guide. Han kunne blant annet fortelle at i snitt var det behov for 1 tonn med stein for å få 4 gram gull. Det vil si 250 tonn med stein for å fremstille ett kg rent gull.

Uvirkelig å tenke seg hvilket slit dette må ha vært, først å sprenge ut steinen, frakte den til overflaten og deretter knuse steinen til pulver for siden ved en kjemisk prosess med bruk av kvikksølv og zink skille ut gullet. Alt dette og i de første årene uten elektrisitet og kun ved hjelp av håndkraft.

På vei tilbake til hotellet så vi også enorme grushauger, stein som var hentet ut av gruvene og knust. Disse 100 år gamle grushaugene går man igjennom i dag, da moderne teknologi har gjort det mulig å skille ut en høyere prosent med gull ut av grusen, så nå er det en ny gjennomgang av det hele.

Etter en rundtur i fornøyelsesparken med blant annet verdens 4. værste rollercoaster bar det tilbake til kontoret til ETS hvor vi hadde en avtale med Daniel fra P4/Viasat for intervju om reisen og våre opplevelser de siste ukene. Intervjuene kombinert med video tatt underveis på turen vil bli vist på Viasat i forbindelse med VM sendingene de kommende uker. Vi gleder oss!

Kvelden tilbrakte vi sammen med folka fra ETS. Igjen en superhyggelig kveld med mye latter og gøy!

Comments