May 17th

17. Mai: 17. mai feiring

17. Mai: 17. mai feiring

Gratulerer med dagen. Dagen startet med 17. mai tog i Bahir Dar før vi satte oss i bilen med nesa mot Addis Abeba 50 mil unna. En deilig tur i høylandet, kjølig, svalt og med vakker Etiopisk natur.

Vi var som vanlig tidlig oppe. Tanken var å komme av gårde ved 08.00 tiden, men det var tross alt 17. mai og det måtte markeres.

Med hjelp fra resepsjonisten, portieren, vaskedamen og noen andre hotellansatte fikk vi i stand sannsynligvis det første 17. mai toget i Bahir Dar. Med medbrakte flagg hjemmefra og en kort introduksjon i Ja vi elsker til våre Etiopiske venner, startet vi 17. mai toget i hovedgaten.  Stor suksess.

Etter en rask tur bort til DHL kontoret og avlevering av videoopptak til Viasat, opptak som skal vises den 22. mai i forbindelse med Champions Leauge finalen, satte vi kursen mot Addis Abeba. Dagens etappe var på 50 mil, 50 mil gjennom fantastisk variert og vakker natur.

Til forskjell fra Nord-Afrika er Etiopia et svært frodig land, og til forskjell fra tidligere vei standard begynner veiene nå å bli dårligere. Både selve veiene, men også typografien gjør at vi beveger oss med lavere snitthastighet enn tidligere.

Bahir Dar ligger på ca. 2000 meter og i løpet av dagen var vi nede i 900 meter og toppen ble nådd på 3200. Og veiene er fulle av mennesker, overalt.

I tillegg har vi i løpet av dagen hatt 100 vis av dyr som krysser veien rett foran bilen, uredde okser, geiter, hester, esler, hunder som går midt i veien, krysser veien helt ubekymret og som plutselig løper ut i veien. Det er derfor viktig at vi beveger oss med forsiktig fremover.

I tillegg har vi fra flere hold fått høre at folk tygger Khat til den store gullmedaljen her. Det er en oppfatning av at Khat skjerper sansene, sjåførene blir mer konsentrert og våkne, og spesielt lastebilsjåførene bruker dette hyppig som et oppkvikkende middel. Og det er jo betryggende for oss å vite at lastebilsjåførene vi møter på veien er opplagte!

At det selges Khat langs veiene fikk vi også tydelig erfare. På store deler av dagens etappe stod det barn og voksne og viftet med plastposer med Khat som de ønsket å selge til de som kjørte forbi. Etter en rask stopp hos en av selgerne fikk vi vite at prisen for en plastpose var 8 kroner.

Andre steder langs dagens etappe stod det folk langs veien og viftet med sprit. Hjemmeprodusert Whiskey og gin ble tilbudt for en billig penge for de som ønsket å ta seg en knert……! Spesielt tenkte vi.
Ikke rart at vi skrudde ned tempoet.

Som beskrevet i går er det fult av folk langs veien. Barn, voksne og skole-elver i forskjellige farger og ”uniformer” etter hvert som vi beveger oss i ulike områder. Alle i bevegelse til fots i begge retninger.

Etter hvert som vi beveget oss sørover forandret også naturen seg. Det ble grønnere og grønnere og naturen ble mer frodig. Hvorfor forstod vi etter hvert, da plutselig himmelen åpnet seg og regnet sildret ned. Regntiden hadde fanget oss.

Dette kombinert med at vi beveger oss i høyden gjør at temperaturen har vært deilig i dag. Det har vært mellom 25 og 35 grader, noe som gjør kjøreturen mer behagelig og når vi nærmet oss

Addis dristet vi oss til å bevege varmeapparat knappen noen cm fra blått som den hadde stått på de siste 2 ukene og over mot det røde, noe som var helt utenkelig bare for 3 dager siden.

Vi ankom Addis kl. 19.15. Parkerte bilen etter 10 timer på veien den dagen, akkurat i det speedometeret viste 8000 km hjemmefra.

En utrolig deilig 17. mai i spesielle omgivelser.

Hurra for 17. mai og den Etiopiske naturen.

Comments