May 20th

20. mai: Eventyret fortsetter….

20. mai: Eventyret fortsetter….

Vi ble vekket av guiden vår supertidlig. Etter bunkring av vann og mat satte vi kursen østover mot den Sudanesiske grensen. 3-4 mil fra grensen er tilholdsstedet for The Murci Tribe som var målet for dagens tur.

Området vi skulle inn i er det svært få turister som beveger seg i. Både fordi det er en tøff tur å komme dit (2 dager). I tillegg er en svært god 4×4 helt nødvendig, og den eneste måten å komme inn i området er med bil. Dagens etappe var sannsynligvis enda mer off-road enn dagen før. Området vi kjørte inn i var utrolig vakkert, preget av frodig vegitasjon med et svært rikt dyreliv.

På vei ut av Jinka kjørte vi gjennom en kontrollpost. For å komme videre var vi nødt til å ha med oss en guard, en ung fyr på 16-17 år med Kalishnikov hoppet inn i bilen, og vips var vi 5. Grunnen til at vi måtte ha med oss en guard er fordi det er stridigheter i området mellom ulike stammer både på Sudanesisk, Kenyansk og Etiopisk side. The Murci tribe er også kjent for å være relativt aggressive, noe de har blitt mer og mer de siste årene da de har fått tilgang på alkohol.

Så lastet med en guide som kunne de 9 ulike stammespråkene i området, en guard i Arsenal drakt som ikke kunne engelsk og som vi måtte be om å ta ut magasinet av geværet og tømme ladekammeret for kuler før han satte seg inn i bilen (The Gunners?), satte vi kursen inn i området.

Bilturen var som dagen før en prøvelse for bilen og passasjerene. Veiene var elendige, vi var midt inne i jungelen, det var klamt og det var hett. Men for et dyreliv. Aper, antiloper, dyr vi aldri hadde sett før, dukket opp til stadighet langs stien, på stien, utover i landskapet. Ved en anledning stoppet vi opp for å filme et av dyrene. Vi stoppet bilen, filmet og satte oss inn igjen. Raskt skjønte vi at bilen var full av Tse Tse fluer. Disse fluene er svært hissige og stikker kraftig. Er man skikkelig uheldig kan man få sovesyken av stikkene. I og med at vi var 2 dager med bil fra muligheten for medisinsk behandling var vi svært lite keen på å bli stukket av disse fluene. Men med bilen full av fluer var det en håpløs tanke. Verst gikk det utover Ole Petter som ble stukket seks ganger, to under beltestedet, noe som underholdt Bjørn og Ole Geir resten av dagen…!

Vi nådde frem til stammen etter 37 km og 2 timers biltur. Dette ga oss en snitthastighet på ca 20 km/t noe som illustrerer kjøreforholdene.

The Murci Tribe er en relativt liten stamme. Den består av 3 ulike landsbyer/områder med ca. 1500 personer i hver. Det som er det mest spesielle og mest iøyenfallende når det gjelder denne stammen er kvinnenes store underlepper som de bruker lang tid på å utvide.

Jentene får skåret underleppen i to når de er 15-16 år gamle og bruker lang tid på å strekke underleppen mer og mer, slik at de får plass til store skåler.

Disse skålene ser ut som keramikk lignende plater som er ovale og harde og er lett og ta ut og inn av underleppen. Videre har mange av jentene store øreflipper som er utvidet for å få plass til trestykker. Alt dette som pynt og er et tegn på skjønnhet.

Videre er jentene og barna malt i ansiktet for beskyttelse mot solen, de er rikt dekorert med elfenben som øredekorasjoner og også disse med skjell rundt halsen.

Vi ankom stammen midt på dagen. Etter en heftig diskusjon mellom guiden og enkelte av stammemed-lemmene fikk vi lov til å komme nærmere de.

Etter hvert ble stemning roligere og med hjelp av tegnspråk, litt engelsk og at de fikk se seg selv på film fikk vi en fantastisk opplevelse den tiden vi var der. Enkelte av jentene begynte også å tøyse med leppene sine til ære for fotografen.

Vi forlot stammen etter 1,5 time og kjørte tilbake til Jinka. Deretter satte vi kursen mot Arba Minch, som er den største byen i Omo-dalen. På vei til Arba Minch passerte vi 9000 km hjemmefra og estimerer at vi med dette er kommet ca halvveis i kjøredistanse.

Etter 2 dager i bushen, og med magemuskler som stod i helspenn etter ekstreme kjøreforhold var vi klare for en dusj og en solid middag. Bilen trengte også en gjennomgang og ble vasket både utvendig og innvendig. Vi krøp til sengs under myggnettingen tidlig og sovnet straks.

Comments