May 3rd

3. mai: Fantastisk dag i Libya

3. mai: Fantastisk dag i Libya

I dag har vært en utrolig bra dag. Først fant vi grenseovergangen til Libya utrolig lett. Når vi kom dit ble vi møtt av Mr. Abdelmajid, vår guard gjennom Libya. Mr. Abdelmajid er en eldre høflig herremann som strekker seg langt for å tilfredsstille sine kunder.

Vi var i utgangspunktet svært skeptiske til grenseovergangen fra Tunis til Libya, da vi hadde hørt at dette var en vanskelig overgang. Etter 30 minutter på Tunisisk side gikk ferden over til Libysk side. Til vår store overraskelse og med god hjelp fra Mr. Abdelmajid (Fra selskapet Annawasi tours) gikk overgangen inn i Libya overraskende greit. Igjen med god hjelp av vår fotball profil gikk praten lett og med mye humor. Til og med John Carew og John Arne Riise ble nevnt når vi fortalte vi var fra Norge. Utrolig hva de kan disse gutta på grenseovergangen kan. Libyske skilter ble surret fast med Gaffa-tape og vi var klare for den Libyske trafikken.

Og hvilken trafikk. Ingen av oss har noen gang i løpet av våre til sammen 147 år opplevd en mer dristig trafikk-kultur enn i Libya. 2 filer betyr 4 biler i bredden og forbi kjøring i svinger og over bakketopper er mer en regel enn unntak. Vi var totalt målløse.

Etter 4 timer på veien kom vi oss til dagens mål som var Sabratha, som er på Unescos liste over verdensarv steder, og er et fantastisk området som ble reist rundt år 100 etter Kristus av romerne. Stedet består av tallrike ruiner etter hus, templer, latriner, havneanlegg, festningsverk og et fantastisk amfiteater som i sin tid hadde sitteplasser til 5000 personer. Og i dette amfiteateret ble Vannføre hymnen fremført til stående applaus av vår eneste tilskuer, vår guard, Mr Abdelmajid. Stedet ble delvis ødelagt av det store jordskjelvet som rammet hele middelhavsområdet i år 360 etter Kristus.

Kvelden ble avsluttet med en deilig alkoholfri middag på en hyggelig restaurant, og i morgen står Tripoli på programmet. Vi gleder oss til å bli bedre kjent med statsoverhode i landet.

Comments