May 7th

7. mai: 4000 år tilbake i tiden

7. mai: 4000 år tilbake i tiden

Vi ble hentet av taxi kl. 07.00 for å reise til Kongenes dal. Kongenes dal er en kort dal hvor faraoene i perioden 2000 til 1000 før Kristus ble begravet i fantastiske kammere gravd ut i fjellet. Her ligger ca. 30 faraoer, inkludert Tutankhamen.

Hotellet lå ca 7 km fra Kongenes dal. Ole Petter hadde vært her for 4 år siden med sin datter, Maren. Stor var overraskelsen da Taxi sjåføren på turen inn til Kongenes dal mente han hadde sett Ole før. Han beskrev både reisefølge til Ole Petter og hvor han hadde vært for 4 år siden, og alt stemte. Vi konkluderte med at Ole Petter med følge måtte ha gjort et sterkt inntrykk på sjåføren for 4 år siden. Om det var positivt eller negativt forteller historien ikke noe om.

I Kongenes dal tok vi tog opp til selve gravene. I billetten var det mulig å besøke tre kammere og vi valgte Ramses 1., Ramses 3. og Thutmisis 3. Alle gravkammere er rikt utsmykket med malerier og utskjæringer. Inne i gravkammeret til Tutmoses 3 var det ca. 50 grader og Bjørn kommenterte kort at hvis noen fikk heteslag der inne ville han anbefale at lege ble tilkalt…!

Etter besøket i Kongenes dal bar det videre til palasset til dronning Hatshepsut. Hatshepsut er den eneste dronningen som har regjert som Farao og fikk bygget et utrolig flott palass/tempel som er svært godt bevart.

Deretter tok vi turen bort til Medinet Habu som i sin tid var palasset til Ramses 3. Igjen et utrolig byggverk, hvor det er lett å drømme seg tilbake å tenke på hvordan det var der for 3500 år siden. Imponerende hva de fikk til for så mange år siden av arkitektur, malerier, utskjæringer og estetikk. Vi var stumme av beundring.

Deretter gikk turen tilbake til hotellet, hvor bilen ble vasket av 10 egyptiske gutter (koster 20 NOK), og hvor ingen steder ble uteglemt. Hele bilen var dekket av gutter som vasket bilen, på taket på panseret, på støtfanger. Overalt ble det vasket og bilen ble som ny.

Vi pakket sammen sakene våre, plottet inn hotell Cleopatra i Aswan på GPS-en og satte kursen sørover, igjen ut i trafikkhelvete på Egyptiske veier. Det er to veier til Aswan fra Luxor, veien ved siden av Nilen og gjennom ørkenen. Selv om veien langs Nilen var lengre, valgte vi allikevel denne ruten da vår vert fra hotellet mente det var en vakrere tur. Det var helt korrekt. Turen langs Nilen til Aswan var fantastisk flott, selv om det enkelte steder var utrolig skittent. Vi passerte blant annet en sukkerfabrikk som spydde ut røyk, noe som tåkela hele området vi passerte igjennom og hvor sikten tilnærmet var lik null.

Vi kom helskinnet frem til Hotel Cleopatra. Vi innlosjerte oss på hotell og stupte i seng rundt 24.00, lokal tid.

Comments